La casa del Corb

El massís de la Roca del Corb-Sant Honorat s’aixeca al nord de la població de Peramola. Es tracta d’una mola pètria de materials conglomerats que supera per poc els 1.000 metres d’altitud i que destaca solitària entre el Pla de Tragó i la serra d’Aubenç. Aquest itinerari permet fer un recorregut circular per la base de la Roca del Corb.

S’ha de sortir de Peramola per la pista que porta a Cortiuda. Desprès de deixar a l’esquerra l’antic camí a Pallerols (conegut també com camí de la mina), s’avança sobre un tram asfaltat. Quan acaba l’asfalt, després de creuar el torrent de Peramola, a la dreta s’inicia una vella pista que puja pel serrat de les Cerquetes fins a un coll situat entre el Roc de Cogul i la Roca del Corb. Important cruïlla de camins ja que pel vessant est hi arriba la ruta que puja, també des de Peramola, però a través de Nerola i el Grau de Porta.

Casa del Corb

Seguint la carena, i sempre anant per la ruta més trepitjada, es va guanyant alçada lentament. No es triga gaire a passar junt al Forat de Nerola, també conegut com l’avenc de la Roca del Corb. Queda a l’esquerra, a uns metres per sobre del camí i te una profunditat de 52 metres.

Una mica més endavant, per l’esquerra es visible un corriols que s’enfila per dins del bosc fins a un petit coll. S’arriba a l’altra banda de la muntanya. A partir d’aquest punt, la ruta planeja en mig d’un bosc esclarissat. Aviat es pot veure, al peu del cingle, la casa del Corb. Es tracta d’una bauma obrada que fou habitada fins a les primeres dècades del segle XX. Encara avui es conserva una gran part de l’estructura interior de la vivenda on es poden contemplar les diverses estances, habitacions, cuina, corral i fins i tot un forn en el que es suposa que s’hi feia el pa.

Sortint de la casa, es flanqueja el cingle per la dreta. S’ha de baixar una mica per tornar a pujar a la mateixa alçada, ja que seguir al mateix nivell pot ser un pel perillós, especialment si està humit. S’arriba a una zona pelada des de on es pot observar, uns metres més avall, l’inici d’un camí. Aquest va seguint la carena de la muntanya fins a la collada de Maimorta. A l’esquerra surt un corriol que va perdent altitud. Pel mig del bosc es va baixant fins un petit coll. Per l’esquerra s’arriba a Torrent, coneguda casa pairal. Des d’aquí s’assoleix la pista de Cortiuda. Seguint cap a l’esquerra es retorna a Peramola.

Detall del forn

Mapa: Institut Cartogràfic de Catalunya

Text i foto: Alfred Montserrat Nebot

Una resposta per a “La casa del Corb”

  1. Una ruta a la Roca del Corb i Sant Honorat, incloent la pujada per les cadenes al cim de la roca del Corb: http://cabretes.wordpress.com/2012/10/20/roca-de-corb-i-sant-honorat/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: