La Catedral
La Catedral és una gran balma situada sota el coll de Mu, entre els relleus de conglomerats de la Roca del Corb i Sant Honorat. L’accés, des del coll de Mu fins a la Catedral és una mica complicat donat que no hi ha un camí marcat i clar, és per això que es deixa aquest itinerari a l’elecció i al bon cap dels que vulguin intentar arribar-hi.
L’excursió pot començar a l’entrada de l’Hostal del Boix, uns pocs quilòmetres abans d’arribar a Peramola. Cal rodejar l’edifici de l’hostal per anar a buscar el camí que s’inicia al costat d’ una bassa d’aigua. A partir d’aquí comença una pujada on cal anar seguint els indicadors que assenyalen el Grau de Porta.
Mapa: Institut Cartogràfic de Catalunya
Es desemboca sobre una carena pedregosa. Cap a la dreta es va guanyant altitud a la vegada que es rodeja la mola de la Roca del Corb. Després de deixar, a l’esquerra, l’avenc de la Roca del Corb, de 53 metres de profunditat, el camí es torna més suau.
Coll de Mu i la Roca Llarga
Torrent de Rumbau, on es troba la Catedral
Una mica més endavant, també a l’esquerra, es veu el trencall que va a la Casa del Corb. Seguint la ruta més ample s’arriba a les envistes del coll de Mu. En aquest punt cal deixar la pista i baixar fins al coll proper i pelat de vegetació. És a partí d’aquí quan l’itinerari es complica una mica. En primer lloc per la pèrdua de marques que assenyalin la ruta, i en segon lloc per la inclinació del rocam sobre el que s’ha de passar (no es recomana quan esta mullat).
En el punt més baix del coll s’inicia una torrentera. Es per aquí que cal començar a baixar. Buscant els passos més còmodes, que es troben fent una diagonal cap a la dreta, s’ha d’anar a buscar el peu de la paret de roca. Un cop a baix, cal resseguir-la cap al nord-est fins a trobar la boca de la gran balma.
Banda de gresos i lutites entre els conglomerats de Sant Honorat
La Catedral
Amb una profunditat de 25 metres i una amplada de 22, no seria estrany que aquesta cavitat hagés estat ocupada en èpoques passades. La localització, prop d’aquí, d’unes tombes antropomòrfiques podrien tenir relació amb antics habitants de la cova.
Petita colada litogènica al fons de la cavitat
La Catedral presenta un terra bastant pla que remunta un parell de metres cap al fons. Això es deu a l’existència d’un punt d’aportació d’aigua que ha generat una petita colada litogènica. Aquesta aportació hídrica es situa en la zona de contacte dels conglomerats amb una banda de gresos i lutites, el que ha afavorit el desenvolupament de la balma en aquest punt.
Es recomana fer la tornada per al mateix lloc. Existeix un camí que baixa fins al torrent de Rumbau i arriba a l’Hostal del Boix seguint el marge dret de la vall, però no s’aconsella si no es coneix ja que és difícil de seguir.
Temps aproximat: de 3 hores 30 minuts a 4 hores
Text i fotos: Alfred Montserrat Nebot
Deixa un comentari